Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 500 Kč a máte dopravu ZDARMA
Blog
Kouzelné Byliny Řecka
24.09.2021 ZAJÍMAVOSTI
Kouzelné Byliny Řecka
Dokument České Televize o výjimečných řeckých bylinách a jejich prospěšnosti pro lidské zdraví, prověřené stovkami generací. číst celé
Vzpomínky na Krétu
08.04.2021 KAM NA KRÉTĚ
Vzpomínky na Krétu
V sestřihu z dokumentů, které jsme natočili v minulých letech po celé Krétě, možná uvidíte i svá oblíbená místa. číst celé
Hessonissos - procházka přístavem
02.04.2021 KAM NA KRÉTĚ
Hessonissos - procházka přístavem
V osm hodin ráno je všude ještě klid. Dnes jsme na severním pobřeží Kréty, asi 25 km východně od Iráklia, v turisty velmi oblíbeném a v sezóně hojně ... číst celé
Zobrazit všechny články

Olivový olej 

Počátky středomořské tradice

První olivovníky, pozůstatky olivových sadů a důkazy o výrobě olivového oleje datují archeologové 6 olivový strom na Krétě000 let před náš letopočet, do oblasti Středního východu. Féničané byli v této době skvělí námořníci a jejich lodě tak pravděpodobně, v rámci obchodu, rozšířily olivovník po celém Středomoří. Olivy a produkty z nich se ostatně staly později i důležitou součástí kultury minojské, mikénské, starořecké a později i kultury římské. Římané pak olivovníky, stejně jako vinnou révu, vysazovali a pěstovali na všech vhodných územích, které ovládali. Olivovníky jsou dlouhověké stromy a za vhodných klimatických podmínek se mohou dožívat i několika tisíc let. Na Krétě jsou tak prý stromy, kteréholubice pamatují narození Ježíše Krista.

Olivovník je spjat s touto oblastí nejen kulturně, ale i nábožensky, jako součást předkřesťanské i křesťanské kultury. Symbolika olivové ratolesti holubicespojovaná s nadějí je zmiňována v bibli, západní civilizace ji dodnes považuje za symbol míru.

Má-li být olivový olej, tento skvělý rostlinný produkt opravdu kvalitní, musí být získáván z plodů olivovníku (Oleavýroba olivového oleje tradičním způsobem europaea), stále stejným způsobem, jako před tisíciletími, tedy mechanickým drcením a lisováním při pokojové teplotě. (Film o zpracování oliv ZDE) Pro množství tělu prospěšných látek, je po celém světě hojně využíván nejen v gastronomii, ale i při výrobě těch nejkvalitnějších kosmetických přípravků. V celém Středomoří a zvlášť zde na Krétě, má užití olivového oleje pro kosmetické účely tradici dlouhou přes 4000 let. Z archeologických výzkumů vyplývá, že minojské ženy používaly běžně olivový olej i produkty z něj na svou pleť i ke zkrášlení vlasů.

Po generace se na Krétě ví, že užívání přípravků s olivovým olejem je pro člověka jedním z nejlepších způsobů hydratace pokožky. Olivový olej totiž pleť nejen vyživuje, ale i pomáhá udržovat její mladistvý a zářivý vzhled.

Olivový olej je pro naše zdraví opravdové tekuté zlato. Nejdeme v něm vysokou koncentraci pro lidské zdraví důležitých antioxidantů a vitamínů, které mají přirozenou schopnost hojit, chránit a stimulovat obnovu kožních buněk a zjemňovat i zdravou pleť.Spolu s regenerací pokožky olivový olej i snižuje tvorbu vrásek a zpomaluje proces stárnutí buněk.Kromě několika dalších patří olivový olej mezi nejbohatší zdroje omega-3 nenasycených mastných kyselin, známých svými protizánětlivými vlastnostmi, které pomáhají zklidňovat a chránit naši pleť.
Již bylo zmíněno, že olivový olej je také velmi prospěšný pro naše vlasy, protože je bohatý na vitamín AE a polyfenoly.  Tyto látky pomáhají pokožku hlavy účinně vyživit, zvlhčit a dodat vlasům i pružnost a zdravý lesk.

Extra Virgin Olive Oil

Chceme-li docílit nejvyšší možnou kvalitu olivového oleje s nízkou aciditou a se zachováním všech důležitých a lidskému organismu prospěšných látek, je nezbytné, aby byly olivy pěstovány, sklízeny, skladovány a zpracovávány s největší možnou péčí. Při stresu suchem, nebo škudci v průběhu vegetace, nevhodným, nebo neopatrným zacházením v průběhu sklizně nebo transportu, totiž můžekoroneiki dojít k poškození ovoce. Při něm pak dochází v plodech k rozrušení buněčných stěn  a nechtěné chemické reakci vody a triglyceridů. Následné štěpení a uvolňování oilmastných kyselin má za následek zvýšení kyselosti výsledného produktu a tím i ztrátu jeho kvality.  

Nejkvalitnější olivový olej prémiové kvality, s vysokým obsahem polyfenolů, a dalších důležitých antioxidantů, minerálů a vitamínů, které jsou nesmírně prospěšné pro náš organismus, se lisuje z oliv, které se sklízí v řijnu. Olivy jsou v tomto období připraveny dát ze sebe to nejlepší, krásně zelený olivový olej plný prospěšných látek s nízkou aciditou. Vždy je ale něco, za něco. Brzká sklizeň dává olej nejvyšší kvality, ale v menším množství. Nechají-li se olivy dozrát až do prosince, tak více narostou a dají i více oleje. Kvalita takovéhoto oleje už ale nebude prémiová.

Ze zmíněného vyplývá, že budeme-li chtít na podzim lisovat olivový olej prémiové kvality Extra Virgin, je důležité aby byl olivovník pěstován v oblasti, kde je dobré složení půdy s dostatkem minerálů a slunečního svitu a dostatečná závlaha po celou dobu vegetace. Následovat ve správný čas musí šetrná sklizeň a rychlý transport (v řádu hodin) do lisoven s urychleným zpracováním při pokojové teplotě, nejvýše však 24°C. Tento postup je finančně i logisticky velmi náročný a mnozí producenti olivového oleje jej nedodržují. Vyžaduje totiž, m.j., množství brigádníků na krátké časové období sklizně, kvalitní, moderní sklízecí techniku a rychlou, dokonalou organizaci svozu do lisoven. Jedině takový postup však může přispět k aciditě oleje 0.2 - 0.8% a  pojmenování produktu:  JEDNODRUHOVÝ EXTRA PANNENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ

U nás v ČR se v maloobchodní síti bohužel velmi často zákazníci setkávají s olivovými oleji, které jsou deklarovány jako "Exta Virgin - směs olejů z EU". Je to podobné, jako by si náš pivař chtěl pochutnat na EXTRA ležáku s bohatou chutí "Pražská Dvanáctka - směs piv z pražských pivovarů"


Agentura REUTERS v článku z 13.2 2017 od Lisy Rapaport:

odkaz na článek ZDE

Vědci zjistili, proč je strava s olivovým olejem spojena s nižším rizikem srdečních onemocnění 

„Středomořská strava bohatá na panenský olivový olej zlepšuje funkci lipoproteinů s vysokou hustotou HDL, obecně známého jako„ dobrý “cholesterol,“ uvedl vedoucí studie Dr. Alvaro Hernáez z Lékařského výzkumného ústavu Hospital del Mar v Barceloně. Je to strava, která obvykle zahrnuje ve velkém ovoce a luštěniny, které jsou bohaté na antioxidanty, a také spoustu zeleniny, celozrnných výrobků a také olivového oleje. Středomořská kuchyně má sklon upřednostňovat chudé zdroje bílkovin, jakými jsou kuřecí maso nebo ryby, před červeným masem, které obsahuje více nasycených tuků.

"Myslíme si, že tyto dietní antioxidanty se mohou vázat na částice HDL a chránit je před různými druhy útoků," uvedl Hernáez e-mailem. "Vzhledem k tomu, že HDL jsou více chráněny, mohou účinněji vykonávat své biologické funkce v organismu, a proto jsou schopné účiněji odstraňovat cholesterol z tepen a napomáhat průchodnosti a čistotě krevních cév po delší dobu." Vysoká hladina lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL), nebo „špatného“ cholesterolu a tuků známých jako triglyceridy, je spojena se zvýšeným rizikem onemocnění srdce a cév. HDL, neboli „dobrý“ cholesterol, je spojen s nižším rizikem těchto onemocnění, protože pomáhá s odstraňováním nadbytečného LDL z krevního řečiště. V této studii Hernáez a kolegové zkoumali údaje o 296 starších dospělých s rizikem kardiovaskulárních onemocnění, kteří byli náhodně zařazeni do jedné ze tří diet:

  • středomořská strava doplněná jedním litrem  extra panenského olivového oleje týdně
  • středomořská strava doplněná 30 gramy ořechů denně
  • nízkotučná strava.

Účastníkům bylo v průměru 66 let a byli požádáni, aby dodržovali stanovenou dietu po dobu jednoho roku. Pouze nízkotučná strava byla spojena se sníženou hladinou LDL a celkového cholesterolu, uvedli vědci v článku, který je naplánován na publikaci v časopise Circulation. Žádná z diet výrazně nezvýšila hladinu HDL. Ale krevní testy a laboratorní práce ukázaly lepší fungování HDL ve skupině přidělené středomořské stravě s extra olivovým olejem. Zatímco některé předchozí výzkumy spojily středomořskou stravu s úbytkem hmotnosti a sníženým rizikem srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny, vědci přesvědčivě neprokázali, že je zodpovědná samotná strava, místo jiných možností životního stylu, které provádějí lidé, kteří se stravují tímto způsobem. Omezení současné studie zahrnují skutečnost, že všechny tři diety byly relativně zdravé, což ztěžuje detekci smysluplných rozdílů ve výsledcích, poznamenávají autoři.

Zjištění stále přispívají k rostoucímu množství výzkumů, které naznačují, že funkce HDL může ovlivnit riziko kardiovaskulárních onemocnění, píše v doprovodném úvodníku Dr. Daniel Rader z University of Pennsylvania ve Filadelfii. "Víme, že středomořská strava snižuje riziko srdečních onemocnění, ale přesto přesně nevím proč," řekl Rader e-mailem. "Existuje pravděpodobně více než jeden důvod a tato studie naznačuje, že jedním z mechanismů může být to, že středomořská strava zlepšuje funkci HDL."

I bez jasných důkazů vysvětlujících, proč středomořská strava může pomoci srdci, může mít stravování tímto způsobem stále smysl, dodal Rader. "Pro lidi, kteří mají zájem o snížení rizika srdečních onemocnění, je středomořská strava pravděpodobně nejlépe osvědčenou dietou ke snížení rizika," uvedl Rader. "Myslím, že většina lidí, kteří nemají jiné zásadní stravovací starosti, by se měla dívat na středomořskou stravu jako na zdravou stravu pro srdce."

 ZDROJ: bit.ly/2kqo3WZ a bit.ly/2kqeUO5 Circulation, vydané 13. února 2017. 

 

Novinky z našeho blogu

Kouzelné Byliny Řecka
24.09.2021 ZAJÍMAVOSTI
Kouzelné Byliny Řecka
Dokument České Televize o výjimečných řeckých bylinách a jejich prospěšnosti pro lidské zdraví, prověřené stovkami generací. číst celé
Vzpomínky na Krétu
Vzpomínky na Krétu
V sestřihu z dokumentů, které jsme natočili v minulých letech po celé Krétě, možná uvidíte i svá oblíbená místa. číst celé
Hessonissos - procházka přístavem
Hessonissos - procházka přístavem
V osm hodin ráno je všude ještě klid. Dnes jsme na severním pobřeží Kréty, asi 25 km východně od Iráklia, v turisty velmi oblíbeném a v sezóně hojně ... číst celé
Jak se vyrábí náš špičkový, JEDNODRUHOVÝ,(NIKOLIV : SMĚS OLEJŮ Z EU), extra panenský olivový olej (film 00:01:48)
02.03.2021 ZAJÍMAVOSTI
Jak se vyrábí náš špičkový, JEDNODRUHOVÝ,(NIKOLIV : SMĚS OLEJŮ Z EU), extra panenský olivový olej (film 00:01:48)
V necelých dvou minutách vám přiblížíme sklizeň oliv a jejich zpracování na krétský Extra panenský olivový olej. Možná budete překvapeni, jak se dnes ... číst celé
Info pro Vás - novinky a slevy.
Samozřejmě se můžete kdykoliv odhlásit.

logo zásilkovnaOSOBNÍ ODBĚRlogo DPDIn time logologo visalogo mastercardlogo maestrologo bankovní převodlogo dobírka

| VŠE O NÁKUPU

V ČR doručujeme za 1-2 pracovní dny. V případě zpoždění Vás dopravce informuje pomocí SMS. Poštovné a balné je od 59 Kč, při osobním odběru, nebo nákupu nad 1500 Kč zdarma.

 

 

| OSOBNÍ ODBĚR

Výdejna   zásilkovna

PROFIPLANTS s.r.o.  Praha 4, 5.května 61

| ZÁKAZNICKÝ SERVIS
Pavel Sadlik
Pavel Sadlik
8:00 - 18:00
Copyright © mistyl.cz 2019 - Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.