Má-li být tento skvělý rostlinný produkt opravdu kvalitní, musí být získáván z plodů olivovníku (Olea europaea) stále stejným způsobem jako před tisíciletími, tedy mechanicky drcením a lisováním při pokojové teplotě. Pro množství tělu prospěšných látek je po celém světě hojně využíván nejen v gastronomii, ale i při výrobě těch nejkvalitnějších kosmetických přípravků. V celém Středomoří a zvlášť zde na Krétě má užití olivového oleje pro kosmetické účely tradici dlouhou přes 4000 let. Z archeologických výzkumů vyplývá, že minojské ženy používaly běžně olivový olej i produkty z něj na svou pleť i ke zkrášlení vlasů.
Po generace se na Krétě ví, že užívání přípravků s olivovým olejem je pro člověka jedním z nejlepších způsobů hydratace pokožky. Olivový olej totiž pleť nejen vyživuje, ale i pomáhá udržovat její mladistvý a zářivý vzhled.
Olivový olej je pro naše zdraví opravdové tekuté zlato. Nejdeme v něm vysokou koncentraci pro lidské zdraví důležitých antioxidantů a vitamínů, které mají přirozenou schopnost hojit, chránit a stimulovat obnovu kožních buněk a zjemňovat i zdravou pleť.Spolu s regenerací pokožky olivový olej i snižuje tvorbu vrásek a zpomaluje proces stárnutí buněk.Kromě několika dalších patří olivový olej mezi nejbohatší zdroje omega-3 nenasycených mastných kyselin, známých svými protizánětlivými vlastnostmi, které pomáhají zklidňovat a chránit naši pleť. Již bylo zmíněno, že olivový olej je také velmi prospěšný pro naše vlasy, protože je bohatý na vitamín A, E a polyfenoly. Tyto látky pomáhají pokožku hlavy účinně vyživit, zvlhčit a dodat vlasům i pružnost a zdravý lesk.
Chceme-li docílit nejvyšší možnou kvalitu olivového oleje s nízkou aciditou a se zachováním všech důležitých a lidskému organismu prospěšných látek, je nezbytné, aby byly olivy pěstovány, sklízeny, skladovány a zpracovávány s největší možnou péčí. Při stresu suchem, nebo škudci v průběhu vegetece, nevhodným, nebo neopatrným zacházením v průběhu sklizně nebo transportu, totiž může dojít k poškození ovoce. Při něm pak dochází v plodech k rozrušení buněčných stěn a nechtěné chemické reakci vody a triglyceridů. Následné štěpení a uvolňování
mastných kyselin má za následek zvýšení kyselosti výsledného produktu a tím i ztrátu jeho kvality.
Aby se mohl olivový olej jmenovat Extra Virgin, je důležité aby byl olivovník pěstován v oblasti, kde je dobré složení půdy s dostatkem minerálů a slunečního svitu a dostatečná závlaha po celou dobu vegetace. Následovat ve správný čas musí šetrná sklizeň a rychlý transport (v řádu hodin) do lisoven s urychleným zpracováním při pokojové teplotě, nejvýše však 27°C. Tento postup je finančně i logisticky velmi náročný a mnozí producenti olivového oleje jej nedodržují. Vyžaduje totiž, m.j., množství brigádníků na krátké časové období sklizně, kvalitní, moderní sklízecí techniku a dokonalou organizaci svozu do lisoven. Jedině takový postup však může přispět k aciditě oleje 0.2 - 0.8% a pojmenování produktu:
Čas doručení do všech měst a obcí v ČR bývá 1-2 pracovní dny. Může se však prodloužit dle vytíženosti dopravců, kteří Vás o tom informují pomocí SMS. Cena za poštovné a balné je od 59 Kč. Při osobním odběru, nebo nákupu nad 1500 Kč je u nás doprava zdarma.
PROFIPLANTS s.r.o. Praha 4, 5.května 61